Kiedyś moja przyjaciółka powiedziała - Nauczę cię robić elegancką kolację dla gości tak, żebyś jeszcze miała czas na zrobienie makijażu, fryzury i wyprasowanie sukienki. Nie mówiłam jej, że u mnie kolacje, choć jada się przy świecach, to raczej w jeansach. Pilnie słuchałam i nie żałuję, bo pomysł na danie jest banalny a przy tym świetny i zawsze smakuje! Jak to powiedziała Renata - Robisz kurczaka w 15 minut, później za ciebie pracuje piekarnik. Gotujesz ryż, albo ziemniaki. Idziesz się szykować. Wyciągasz kurczaka z piekarnika, podajesz razem z białym winem i jest elegancko. Rzeczywiście, przy odpowiednim serwowaniu, danie jest wytworne. Przepis w kuchni wykorzystuję często. Nie zawsze w wieczorowym wydaniu, za to zawsze wtedy, gdy mam bardzo mało czasu na gotowanie. Myślę, że i Wam się przyda. Jest świetny na co dzień i od święta. Wszystko zależy od sposobu podania ;)
To będzie potrzebne
Do wykonania dania w zasadzie nie potrzebujemy nic poza naczyniem żaroodpornym i piekarnikiem. Moje naczynie jest niekompletne. Jakiś czas temu górna część uległa wypadkowi, a ja do tej pory "mam problem" z kupieniem nowego zestawu. Zamiast tego misę naczynia przykrywam szczelnie folią aluminiową. Trzymam w piekarniku nieco krócej, niż robiłam to wcześniej. Danie bynajmniej nie traci na walorach smakowych, zatem i taka opcja wchodzi w grę.Nie podaję ilości kurczaka, ani jabłek i ryżu. Sami uznacie, ile chcecie zjeść.
Składniki
Skrzydełka i udka z kurczaka. Ja tym razem użyłam filetów z udek.Kwaśne jabłka
Miód
Ryż
Przyprawy do kurczaka (miarą są łyżeczki)
Słodka papryka 2 łyż.
Papryka chilli 1/4 łyż.
Curry 1/2 łyż.
Imbir 1/3 łyż.
Cynamon 1/3 łyż.
Czosnek granulowany 1/4 łyż.
Suszona cebula 1/3 łyż.
Majeranek 1 łyż.
Sól wedle uznania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz