poniedziałek, 23 listopada 2015

Eleganckie i proste danie - kurczak zapiekany z jabłkami


Kiedyś moja przyjaciółka powiedziała - Nauczę cię robić elegancką kolację dla gości tak, żebyś jeszcze miała czas na zrobienie makijażu, fryzury i wyprasowanie sukienki. Nie mówiłam jej, że u mnie kolacje, choć jada się przy świecach, to raczej w jeansach. Pilnie słuchałam i nie żałuję, bo pomysł na danie jest banalny a przy tym świetny i zawsze smakuje! Jak to powiedziała Renata - Robisz kurczaka w 15 minut, później za ciebie pracuje piekarnik. Gotujesz ryż, albo ziemniaki. Idziesz się szykować. Wyciągasz kurczaka z piekarnika, podajesz razem z białym winem i jest elegancko. Rzeczywiście, przy odpowiednim serwowaniu, danie jest wytworne. Przepis w kuchni wykorzystuję często. Nie zawsze w wieczorowym wydaniu, za to  zawsze wtedy, gdy mam bardzo mało czasu na gotowanie. Myślę, że i Wam się przyda. Jest świetny na co dzień i od święta. Wszystko zależy od sposobu podania ;)

To będzie potrzebne

Do wykonania dania w zasadzie nie potrzebujemy nic poza naczyniem żaroodpornym i piekarnikiem. Moje naczynie jest niekompletne. Jakiś czas temu górna część uległa wypadkowi,  a ja do tej pory "mam problem" z kupieniem nowego zestawu. Zamiast tego misę naczynia przykrywam szczelnie folią aluminiową. Trzymam w piekarniku nieco krócej, niż robiłam to wcześniej. Danie bynajmniej nie traci na walorach smakowych, zatem i taka opcja wchodzi w grę.

Nie podaję ilości kurczaka, ani jabłek i ryżu. Sami uznacie, ile chcecie zjeść.


Składniki

Skrzydełka i udka z kurczaka. Ja tym razem użyłam filetów z udek.
Kwaśne jabłka
Miód
Ryż

Przyprawy do kurczaka (miarą są łyżeczki)
Słodka papryka 2 łyż.
Papryka chilli 1/4 łyż.
Curry 1/2 łyż.
Imbir 1/3 łyż.
Cynamon 1/3 łyż.
Czosnek granulowany 1/4 łyż.
Suszona cebula 1/3 łyż.
Majeranek 1 łyż.
Sól wedle uznania

Wykonanie

Na spodzie naczynia ułożyć umyte i oczyszczone kawałki kurczaka. Wymieszać przyprawy w oddzielnym naczyniu i posypać kurczaka, przekładając z jednej, na drugą stronę. Umyte i obrane ze skóry jabłka pokroić w plastry. Ułożyć sporą porcję jabłek na mięsie. Polać miodem. Przykryć u włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec od 40 min. do godziny. Mięso powinno być miękkie i niemal rozpływać się w ustach. Gotujemy ryż lub ziemniaki, wtedy podajemy z pure.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz