wtorek, 23 sierpnia 2016

Pierś z kurczaka w czerwonym winie



Pierś z kurczaka w czerwonym winie jest świetnym, prostym daniem, które można przyrządzić na każdą okazję.
Dobierając do niego dodatki, decydujemy o tym, czy danie jest eleganckie, czy swojskie. Moją ulubioną wersją potrawy jest podanie jej z pieczywem, ale serwując z nią kaszę jaglaną z rodzynkami, sprawimy, że nie wstyd będzie ugościć rodzinę. Niedzielny obiad, jak znalazł.




Składniki 

4 piersi z kurczaka
5 marchwi
1 por
1/3 szklanki wytrawnego wina
miód
Przyprawy
liść laurowy
pieprz czarny
sól
goździki
papryka słodka
cynamon

Wykonanie

Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć kilka liści laurowych, goździków, ziaren pieprzu. Piersi z kurczaka przyprawić papryką, cynamonem i solą. Przełożyć do naczynia. Polać miodem. Pokrojone w plastry por i marchewki ułożyć na mięsie. Piec pod przykryciem w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę. W trakcie pieczenia podlewać winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz