sobota, 14 maja 2016

Jajka na miękko, czyli najtrudniejszy przepis na świecie



Chyba zgodzicie się ze mną, że przygotowanie jajek na miękko jest potwornie trudne?! Nigdy nie wiadomo, kiedy jest ten odpowiedni moment, by zakończyć gotowanie. Ostatnio jadam takie jajka niemal codziennie, więc postanowiłam i Wam przypomnieć o ich istnieniu. Może się skusicie?



Cała magia gotowania jajka na miękko polega na tym, by było w temperaturze pokojowej. Możecie je wyciągnąć wcześniej z lodówki lub ogrzać w pod bieżącą wodą. Później wystarczy przypilnować, by gotowało się równo 4 minuty. Żółtko jest idealne. Uwielbiam je jeść lekko osolone, ze świeżym pieczywem.

Składniki

jajka
sól
pieprz


Przygotowanie

Jaja umyć i włożyć do garnka z osoloną wodą. Powinny być całe zanurzone. Gotować na średnim ogniu. Dokładnie 4 minuty od momentu zawrzenia, wyłączyć palnik i schłodzić jaja w zimnej wodzie.

1 komentarz: