Rabarbar od zawsze kojarzę z początkiem letnich dni, promieniami przy których można opalić twarz, świeżym powietrzem i oczywiście smakiem pysznego ciasta. Jak co roku, w maju, w mojej kuchni powstał pierwszy wypiek z rabarbarem - muffiny z kruszonką.
Rabarbar, choć pyszny, jest bardzo kwaśny i potrafi sprawić, że na twarzy pojawi się grymas. Robiąc jakiekolwiek ciasto z rabarbarem, warto zadbać o to, by było odpowiednio słodkie. W muffinach smak równoważą dwie rzeczy. Kruszonka i nietypowy dodatek do ciasta, zagęszczony sok z malin. Dzięki nim, babeczki są cudownie kruche na zewnątrz i mokre w środku. Rozpływają się w ustach. Wyobraźcie sobie - siedzicie na tarasie, balkonie, w ogrodzie z kawą i pysznymi babeczkami...
Musicie je upiec, by poczuć ten majowy chill out.
Musicie je upiec, by poczuć ten majowy chill out.
Składniki
Ciasto
250 g mąki tortowej
100 g cukru
250 g jogurtu lub maślanki
2 jaja
75 ml oleju
4 łyżki zagęszczonego soku z malin
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łodyg rabrbaru
250 g mąki tortowej
100 g cukru
250 g jogurtu lub maślanki
2 jaja
75 ml oleju
4 łyżki zagęszczonego soku z malin
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łodyg rabrbaru
Kruszonka
masło
cukier
mąka
masło
cukier
mąka
Wykonanie
Jaja, jogurt, cukier, sok i olej utrzeć w misie. Dodać obrany oraz pokrojony rabarbar . W drugiej misie przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Połączyć zawartość mis i wymieszać.
W oddzielnym naczyniu przygotować kruszonkę. Kawałek masła zagnieść z cukrem i mąką.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Do blachy włożyć papilotki i wypełnić masą. Jeśli nie macie blachy do muffin, wypełnijcie papilotki lub sylikonowe formy. Ciasto posypać kruszonką i piec przez ok. 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz