środa, 4 maja 2016

Gulasz wieprzowy z cebulą, jabłkami i rumem




Bywa, że między wszystkimi kulinarnymi zachciankami, przychodzi ochota na zwykły domowy obiad, na przykład gulasz. Dziś podaję przepis na gulasz wieprzowy, ale w mojej wersji - z cebulą, jabłkami i rumem.


Małe szaleństwo

Małe szaleństwa w klasycznych potrawach sprawiają, że to, co z założenia jest zwykłe i przewidywalne, staje się wyraziste, potrawa ma wtedy pazur. W przepisie na gulasz pazurem jest rum! Wiadomo, że, gdy do pieczeni, czy duszonego mięsa dodaje się alkohol, będzie ono kruche. Plusem rumu jest także pozostawienie lekkiego aromatu. Oczywiście po odparowaniu, nie czuć alkoholu, ale rum ma bardzo specyficzny smak, którego nuta zostaje i doskonale komponuje się z jabłkami. Całość dopełnia rozpływająca się w ustach cebulka.

Muszę koniecznie zwrócić uwagę na kolejność w której składniki będą trafiały na patelnię. Szalenie istotnym jest to, by najpierw przez krótką chwilę smażyć mięso, dopiero później dodać cebulę i dusić całość. Proponuję także, nawet, jeśli nie macie takiego zwyczaju, połączyć tłuszcze do smażenia. Moja mama zawsze roztapia po łyżce masła, margaryny i smalcu. Mam wrażenie, że to właśnie dzięki temu powstały sos jest tak pyszny i nie wymaga zagęszczania śmietaną.

Składniki

500 g mięsa wieprzowego
2 cebule
2 niewielkie jabłka
masło
margaryna
smalec
kieliszek rumu
sól
pieprz ziołowy
czerwona papryka
cynamon
ziele angielskie
liść laurowy

Wykonanie

W głębokiej patelni rozpuścić tłuszcze. Wrzucić umyte i pokrojone w średniej wielkości kawałki mięso. Doprawić czerwoną papryką, szczyptą cynamonu i pieprzem ziołowym. Smażyć z dwóch stron przez ok. 2 minuty. Dodać cebule. Kiedy się zeszkli, dodać liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz jabłka. Zmniejszyć ogień i przykryć. Dusić przez 40 - 50 minut. W tym czasie zawartość patelni podlewać od czasu do czasu niewielką ilością wody. Mniej więcej w połowie smażenia dodać kieliszek rumu. Ok. 10 min. przed końcem duszenia doprawić solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz