Bywa, że między wszystkimi kulinarnymi zachciankami, przychodzi ochota na zwykły domowy obiad, na przykład gulasz. Dziś podaję przepis na gulasz wieprzowy, ale w mojej wersji - z cebulą, jabłkami i rumem.
Małe szaleństwo
Małe szaleństwa w klasycznych potrawach sprawiają, że to, co z założenia jest zwykłe i przewidywalne, staje się wyraziste, potrawa ma wtedy pazur. W przepisie na gulasz pazurem jest rum! Wiadomo, że, gdy do pieczeni, czy duszonego mięsa dodaje się alkohol, będzie ono kruche. Plusem rumu jest także pozostawienie lekkiego aromatu. Oczywiście po odparowaniu, nie czuć alkoholu, ale rum ma bardzo specyficzny smak, którego nuta zostaje i doskonale komponuje się z jabłkami. Całość dopełnia rozpływająca się w ustach cebulka.Muszę koniecznie zwrócić uwagę na kolejność w której składniki będą trafiały na patelnię. Szalenie istotnym jest to, by najpierw przez krótką chwilę smażyć mięso, dopiero później dodać cebulę i dusić całość. Proponuję także, nawet, jeśli nie macie takiego zwyczaju, połączyć tłuszcze do smażenia. Moja mama zawsze roztapia po łyżce masła, margaryny i smalcu. Mam wrażenie, że to właśnie dzięki temu powstały sos jest tak pyszny i nie wymaga zagęszczania śmietaną.
Składniki
500 g mięsa wieprzowego2 cebule
2 niewielkie jabłka
masło
margaryna
smalec
kieliszek rumu
sól
pieprz ziołowy
czerwona papryka
cynamon
ziele angielskie
liść laurowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz