Przepis na skrzydełka w sezamie spodoba się wszystkim. Nie wymaga zdolności kulinarnych, danie przygotowuje się bardzo szybko, a efekty są zniewalające. Chrupiące i soczyste kawałki kurczaka prosto z pieca nadają się zarówno na obiad, jak przekąskę serwowaną podczas domowych imprez. Jak mówił pewien wąsaty dziadek z Kentucky - palce lizać!
Przepis z historią
Przepis w rodzinie krąży od lat. Pamiętam, że była to jedna z potraw, jaką rodzice przyrządzili na moje komunijne przyjęcie. Odbyło się ono ponad 20 lat temu! To na prawdę szmat czasu, a chrupiące skrzydełka wciąż są u nas na topie. Zawsze, kiedy je robię, uśmiecham się, bo mam przed oczami obraz pożółkniętego kawałka "Kuriera", a na nim zdjęcie pani, autorki przepisu, w wielkich okularach, jakie dziś noszą hipsterzy. Przepis wyciął mój tata, który uwielbia kulinarne nowości i eksperymenty. Trzeba przyznać, że pani w okularach była dość postępowa, jak na tamte czasy. Doskonale skomponowała orientalne przyprawy. Pomysł i wyczucie smaku pierwsza klasa!Skrzydełka w sezamie serwuję z chrupiącym pieczywem i surówką colesław (tutaj znajdziecie przepis).
Składniki
skrzydełka i/lub podudzia kurczątsos sojowy
imbir
mielone chilli
2 ząbki czosnku
bułka tarta
sezam
jajko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz