Czasami upraszczamy sobie życie, zapominając, że rzeczy wykonywane w tradycyjny sposób są znacznie lepsze. Tak jest na przykład z zupą jarzynową. Kiedy słyszę, że ktoś robi zupę na bazie kostki rosołowej i dosypuje do niej tak zwanych "przypraw uniwersalnych", to wydaje mi się, że w życiu nie jadł porządnej domowej potrawy. Takie "gotowanie" dla wielu niestety stało się normą. Rozumiem, że dziś nikt nie ma czasu na to, by godzinami przesiadywać w kuchni, jednak upraszczanie powinno mieć swoje granice. Mam wrażenie, że niedługo będziemy odgrzewać gotowe mrożonki warzywne, doprawiać chemicznymi mieszankami i dolewać odrobinę oliwy, by wyglądały, jak prawdziwe, gotowane na mięsie. Idealna zupa jarzynowa musi być gęsta, doprawiona ziołami i gotowana na prawdziwym wywarze. I dziś proponuję przepis na taką właśnie zupę.
Uwielbiam jarzynową! Zajmuje bardzo wysoką pozycję w moim rankingu zup. Właściwie, to idzie łeb w łeb z rosołem i barszczem czerwonym. Lubię ją także gotować. Jest bardzo prosta. Przeważnie wykonuję ją na bazie wywaru drobiowo-warzywnego. Nie musi być przygotowywany tak długo, jak rosół, ponieważ wrzucony później bukiet warzyw dopełnia smak. Na koniec zawsze odrobinę ją zabielam. Jak można się domyślać, najbardziej tłustą śmietaną 30%. Często bywa tak, że mam gotowy wywar, tyle, że zamrożony. Wtedy wystarczy go odgrzać. Warzyw dodaję dużo. W zamrażalniku mam wygospodarowaną półkę na mrożone warzywa. Są już umyte i pokrojone, wystarczy je dodać do wywaru. Tak wygląda mój sposób na szybkie, ale domowe gotowanie. To znacznie lepsze, niż zupa z proszku.
włoszczyzna
2 duże marchewki
pół małego kalafiora
fasolka szparagowa żółta oraz zielona
brukselka
por - ok. 10 cm
kilka pieczarek
cebula
śmietana 30%
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
Składniki
udko zkurczakawłoszczyzna
2 duże marchewki
pół małego kalafiora
fasolka szparagowa żółta oraz zielona
brukselka
por - ok. 10 cm
kilka pieczarek
cebula
śmietana 30%
sól
pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
majeranek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz