środa, 20 kwietnia 2016

Sernik na zimno z czarną porzeczką



Sernik z czarną porzeczką jest rewelacyjnym deserem. Nigdy nie kończę na jednej porcji. Połączenie kwaśnych owoców z bardzo słodką masą serową potrafi zwalić z nóg, a jego wykonanie jest dziecinnie proste.




Lodówka zamiast piekarnika

Jeśli nie macie piekarnika, a lubicie ciasta, ten przepis jest właśnie dla Was! Do przygotowania sernika wystarczy niska temperatura i odrobina cierpliwości. Co prawda masę serową wylewa się na biszkopt, ale jak być wygodnym, to na całego! Zamiast piec, blachę wykładam kupnymi biszkoptami. Pozostałe składniki nie wymagają specjalnych zabiegów - żadnego pieczenia, gotowania. Wystarczy je połączyć i poczekać aż stężeją. Radzę nie oszczędzać cukru. Owoce czarnej porzeczki są bardzo kwaśne, więc warto porządnie posypać je cukrem.


Składniki

500 g sera waniliowego do ciast (sprzedawany w wiaderkach)
2 łyżki cukru waniliowego
10 łyżek cukru pudru
400 ml śmietany 30%
4 łyżki żelatyny
2 opakowania galaretki
500 g owoców
5 łyżek cukru
paczka biszkoptów


Wykonanie

Do głębokiej misy wlać śmietanę. Miksować na sztywno. Dodać ser z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem i miksować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Poczekać, aż ostygnie i dodać do masy. Mieszac. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Przełożyć masę i wstawić do lodówki, by stężała. Na wierzchu masy ułożyć owoce i posypać je cukrem. Rozrobić galaretkę w 1/2 litrze gorącej wody. Po ostygnięciu polać owoce. Odstawić do stężenia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz