piątek, 5 lutego 2016

Rogaliki dla leniwych


Każdy ma czasem lenia! Choćbyście, nie wiem, jak lubili gotować, to i tak w kalendarzu wypadają dni, w których nie chce się Wam stać w kuchni. Ja takie mam. Ze względu na to, że bardzo lubię jeść, a szczególnie lubię jeść słodycze i ciasta, w mojej lodówce znajdują się specjalne zapasy. Dzięki nim, w każdej chwili mogę zjeść coś smacznego, nie wysilając się szczególnie. Raz na jakiś czas piekę ciasto drożdżowe lub rogaliki, czy drożdżowe ciastka cynamonowe, które później porcjuję i zamrażam.
Kiedy przychodzi właśnie taki leniwy dzień, odmrażam je w piekarniku (do tej pory nie opanowałam tej umiejętności w mikrofali, nie mam serca do tego urządzenia) i wcinam z kawą, herbatą, słodkim kakao. To naprawdę ułatwia życie łasuchom. Sposób sprawdza się także, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, lub, gdy oczekujemy kogoś, ale nie mamy czasu na pieczenie. W takich sytuacjach idealne są rogaliki drożdżowe z nadzieniem. Lubię je z kilku powodów. Po pierwsze, są szybkie w przygotowaniu. Po drugie, przepis jest banalnie prosty. Po trzecie, można je dowolnie nadziewać, ulubionymi marmoladami lub czekoladą. Po czwarte, kto nie lubi rogalików?

Składniki

1/2 kostki drożdży
1/2 kg mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
6 łyżek cukru
marmolada
cukier puder

Wykonanie


Do misy wsypujemy mąkę. W środku robimy zagłębienie, do którego wsypujemy pokruszone drożdże i cukier. „Gniazdko” zalewamy ciepłym mlekiem, mieszając wolno zawartość. Na brzegach pozostawiamy większą część mąki. Uwaga! Mleko nie może być gorące, wystarczy je lekko podgrzać. Kiedy rozczyn ma jednolitą konsystencję, przykrywamy misę bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 30 min. drożdże powinny nam urosnąć. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dosypujemy odrobinę mąki. Ciasto należy rozwałkować, by tworzyło koło. Wykrawamy trójkątne kawałki, podobnie, jak robi się to z pizzą. Ciasto smarujemy marmoladą lub czekoladą. Zwijamy od szerszej strony do wąskiej. Układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza na ok. 15 min. Po wyjęciu czekamy, aż ostygną. W przypadku, gdy chcemy je zamrozić, porcjujemy je w pojemnikach lub workach i wkładamy do zamrażalnika. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polewamy lukrem bądź czekoladą

1 komentarz:

  1. Super łatwy i uniwersalny przepis,a jedzenie potem to sama przyjemność!

    OdpowiedzUsuń