sobota, 26 marca 2016

Wielkanocny majonez domowej roboty



Święta bez majonezu nie mają sensu! Chyba się zgodzicie, że jajka właśnie z nim smakują najlepiej. A może by tak zrobić samemu? Na Wielkanoc proponuję przepis na absolutnie genialny, swojski majonez. Nie uwierzycie, jak szybko i łatwo można go przygotować. Mój tata majonez uciera. Tradycyjnie, tak, jak robiły to nasze babcie. Ja troszkę upraszczam sobie życie, używając miksera. Jest łatwiej i szybciej. W przepisie nie ma nic skomplikowanego. Są tylko dwie rzeczy o których powinniście pamiętać. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Poza tym, olej do masy jajecznej powinien być dolewany stopniowo. Czas przygotowania majonezu, to jakieś 15 minut. Macie jeszcze czas, więc do dzieła! :)

Składniki


Dwa żółtka
Łyżeczka musztardy
Łyżeczka octu winnego
Ok. 300 ml oleju roślinnego
Sól
Pieprz
Cukier puder

Wykonanie


Do niewielkiej misy wbić żółtka. Dodać musztardę i ocet. Zmiksować na gładką masę. Dolewać stopniowo olej, wciąż mieszając. Doprawić do smaku.

Wesołych Świąt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz