wtorek, 23 sierpnia 2016

Brokuły z mięsem mielonym i pomidorami



Latem nawet najwięksi miłośnicy gotowania raczej unikają siedzenia w kuchni. W upalne dni nikt nie chce stać przy gorących palnikach i mieszać w garnkach. Ja sama również wolę spacerować po plaży, dlatego staram się zawsze ugotować coś na szybko i mieć wolne do końca dnia. Jedną z takich letnich potraw są gotowane brokuły z mięsem mielonym i pomidorami. Potrawę wykonuje się bardzo szybko, poza tym jest pyszna i treściwa.



Składniki

2 różyczki brokułu
500 g wieprzowego mięsa mielonego
0,3 l przecieru pomidorowego (najlepiej własnej roboty)
duża cebula
sól
pieprz ziołowy
cukier
cynamon
czerwona papryka
ulubione pieczywo

Wykonanie

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, przełożyć mięso i je przyprawić (pominąć cukier). Po kilku minutach smażenia dodać przecier pomidorowy. Dobrze wymieszać. Osłodzić sos i doprawić solą oraz pieprzem. Różyczki brokułu umyć i podzielić na mniejsze części. Ugotować w osolonej wodzie tak, by były al dente. Brokuły przełożyć na głęboki talerz i polać sosem z mięsem mielonym. Serwować z pieczywem. Jeść łyżką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz