piątek, 27 stycznia 2017

Jajecznica Gorgona


Kremowa i puszysta. Taka powinna być jajecznica, przynajmniej według znanaego szefa kuchni, Gordona Ramsaya.



Ramsay, gdy zatrudnia w swojej restauracji nowego kucharza, każe mu zrobić jajecznicę i na podstawie jej wykonania, ocenia umiejętności. Kucharz zostaje przyjęty lub musi szukać szczęścia w innym miejscu.

Przepis, który poleca Ramsay, to tak zwana jajecznica po francusku. Trudno stwierdzić, dlaczego, bo w Europie, to dość powszechna metoda przyrządzania śniadań. Wydaje mi się, że w naszym kraju przepis nie jest zbyt popularny. Lubimy dobrze ścięte jaja z boczkiem, najlepiej dodatkiem cebuli i grubo pokrojonego szczypioru. Przepis, który przedstawię w niczym nie przypomina naszej wiejskiej jajówy, polecana przez Gordona jest inna, ale równie smaczna. Może nawet bardziej wyrafinowana.


Cały sekret polega na tym, by nie pozwolić jajkom przywrzeć do ścianek rondelka. No właśnie, do robienia jajecznicy potrzebny nam będzie rondelek o grubym dnie, który będziemy zdejmować kilka razy z ognia. Do jajek dodamy słodką śmietanę i okrasimy je dodatkami z sąsiedniej patelni.

Zanim przejdę do części zasadniczej, muszę pozwolić sobie na małą dygresję. Przedstawiając niektóre przepisy, uśmiecham się pod nosem. Myślę - o rany, przecież, jeśli przeczyta to ktoś złośliwy, powie "Co to niby jest? Każdy wie, jak zrobić (tu jakaś banalna potrawa, na przykład jajecznica)". Może tak. Nie twierdzę, że tylko nieliczni potrafią smażyć, piec, gotować, ale diabeł tkwi w szczegółach i ten przepis doskonale to pokazuje. Nawet najprostsze dania mogą być przeciętne lub boskie. Do każdej potrawy trzeba włożyć serce i wykonać ją zgodnie ze sztuką kulinarną. Dlatego właśnie G.R. każe, jako potrawę testową wykonać jajecznicę. Coś w tym musi być... Zresztą trudno dyskutować z zawodowymi teoriami faceta, który ma restairacje na całym świecie - w Dubaju, Katarze, Japonii, czy Włoszech. Jest tego więcej, ale i to robi wrażenie.



Składniki

3 jaja
2 łyżki masła
2 łyżki słodkiej śmietany
sól
pieprz
szczypiorek
szynka/wędzony łosoś

Dodatki

chleb razowy
pomidorki koktajlowe

Wykonanie

Do rondelka wrzucić masło i wbić jajka. Postawić na dużym ogniu, nieustannie mieszając. Zdjąc z ognia, gdy masło się rozpuści. Dno rondla trzyma ciepło, więc jajecznicę należy wciąż mieszać. Po chwili znów postawić na ogniu i zdjąć, gdy jaja zaczną się ścinać, doprawić. Ciągle mieszać. To ważne, by nie solić wcześniej, bo zamiast smacznej jajecznicy powstanie wodnista pulpa. Dodać śmietanę. Mieszać. Odstawić na ogień i mieszać, mieszać, mieszać. Dodać szczypiorek.

W czasie gotowania jajecznicy, ukroić grubą kromkę chleba i opiec w tosterze.
Postawić patelnię na ogniu. Gdy się rozgrzeje nalać odrobinę oliwy z oliwek, połorzyć pomidory i smażyć na małym ogniu.

Po podgrzaniu, przełożyć na talerz. Jajecznicę ułożyć na toście posmarowanym masłem. Wszystko podawać ciepłe, najlepiej do łóżka!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz