piątek, 29 kwietnia 2016

Skrzydełka w sezamie



Przepis na skrzydełka w sezamie spodoba się wszystkim. Nie wymaga zdolności kulinarnych, danie przygotowuje się bardzo szybko, a efekty są zniewalające. Chrupiące i soczyste kawałki kurczaka prosto z pieca nadają się zarówno na obiad, jak przekąskę serwowaną podczas domowych imprez. Jak mówił pewien wąsaty dziadek z Kentucky - palce lizać!


Przepis z historią

Przepis w rodzinie krąży od lat. Pamiętam, że była to jedna z potraw, jaką rodzice przyrządzili na moje komunijne przyjęcie. Odbyło się ono ponad 20 lat temu! To na prawdę szmat czasu, a chrupiące skrzydełka wciąż są u nas na topie. Zawsze, kiedy je robię, uśmiecham się, bo mam przed oczami obraz pożółkniętego kawałka "Kuriera", a na nim zdjęcie pani, autorki przepisu, w wielkich okularach, jakie dziś noszą hipsterzy. Przepis wyciął mój tata, który uwielbia kulinarne nowości i eksperymenty. Trzeba przyznać, że pani w okularach była dość postępowa, jak na tamte czasy. Doskonale skomponowała orientalne przyprawy. Pomysł i wyczucie smaku pierwsza klasa!

Skrzydełka w sezamie serwuję z chrupiącym pieczywem i surówką colesław (tutaj znajdziecie przepis).


Składniki

skrzydełka i/lub podudzia kurcząt
sos sojowy
imbir
mielone chilli
2 ząbki czosnku
bułka tarta
sezam
jajko


Wykonanie

Do głębokiej misy wlać ok. 1/2 szklanki sosu sojowego, dolać szklankę wody. Dodać 1/3 łyżeczki chilli, łyżeczkę imbiru oraz rozgniecione ząbki czosnku. Umyte porcje kurczaka umieścić w zalewie na kilkanaście godzin. Przechowywać w lodówce. Na godzinę przed przygotowaniem dania, mięso odsączyć na sitku. Po tym czasie panierować w jajku i sezamie połączonym z bułką tartą. Kawałki kurczaka układać na posmarowanej tłuszczem blasze. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza, w opcji "pieczenie góra i dół". Po ok. 30 min. przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze ok 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz