piątek, 17 czerwca 2016

Kaczka w jabłkach


Zauważyłam, że wiele osób do dań z kaczki podchodzi jak do ognia. Jeśli już decydują się ją przyrządzać, robią to od święta, a dawniej przecież kaczki i gęsi na stołach Polaków gościły znacznie częściej niż raz - dwa razy do roku. Tym przepisem chcę Wam pokazać, że z pozoru pracochłonne danie można przyrządzić od ręki, w środku tygodnia, po pracy, z rocznym dzieckiem przyczepionym do łydki. Kaczka z jabłkami wyjdzie rewelacyjnie i obiecuję, że po wyjęciu z piekarnika nie zamieni się w królika, albo zająca, jak w wierszu Jana Brzechwy.


Kilka tricków


Powiecie pewnie - No dobrze może przepis będzie łatwy i samo pieczenie nie pochłonie wiele czasu, ale przecież kaczkę trzeba oczyścić z resztek pierza, to czasochłonne. Ja odpowiem, że nie do końca. Pewnie! Ta czynność zajmie kilka dodatkowych minut, ale bez paniki. Teraz drób jest sprzedawany na prawdę w  porządnym stanie, a kilka piórek można wyskubać. Poza tym, żeby ze skóry pozbyć się jakichkolwiek nieczystości wystarczy opalić kaczkę nad gazem. Jeśli nie macie kuchenek gazowych, zapalcie świecę. To dla mnie absolutna podstawa. Dodatkowym i ogromnym plusem owego zabiegu jest to, że skóra po upieczeniu będzie chrupiąca.

Drugi krok, to nacięcie skóry. Umytą, oskubaną i opaloną kaczkę trzeba koniecznie naciąć kilkoma ruchami. Dzięki nacięciom zyskamy na czasie. Gruba i tłusta skóra będzie przepuszczała temperaturę, dzięki czemu mięso upiecze się znacznie szybciej. Poza tym podczas smażenia i pieczenia tłuszcz wytopi w większym stopniu będzie uchodził właśnie przez miejsca w którym przekroiliśmy skórę.

Trzecia ważna sprawa - smażenie. Po wcześniejszych zabiegach kaczkę trzeba przyprawić. Wystarczy sól i majeranek. Później wrzucić na patelnię z odrobiną masła. Pozostawić pod przykryciem na średniej wielkości ogniu na 7-10 minut. Pieczenie będzie już tylko kropką nad "i". Chrupiąca i soczysta kaczka na pewno Wam zaskakuje.

Ostatnia uwaga. Jeśli faktycznie decydujemy się na to danie w środku tygodnia, kiedy czasu jest niewiele, pieczmy części kaczki. Gdybyśmy włożyli ją w całości, rzeczywiście zrobiłby się problem i obiad moglibyśmy serwować dopiero w kolację.


Składniki

2 udka kaczki
5 kwaśnych i twardych jabłek
sól
majeranek
masło do smażenia

Wykonanie

Kaczkę oczyścić, naciąć skórę, natrzeć przyprawami i smażyć z dwóch stron na średniej wielkości ogniu, po ok. 7-10 minut na każdą stronę. Jabłka umyć, obrać i pokroić w ćwiartki, pozbywając się gniazda z nasionami. Kaczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Jabłka wrzucić na patelnię z wytopionym tłuszczem i smażyć przez minutę. Ułożyć na udkach. Całość włożyć bez przykrywki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 20 minutach przykryć i piec jeszcze przez 30 minut.
Danie można podawać z młodymi ziemniaczkami lub ziemniakami puree.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam taką kaczusię. Jednak trzeba uważać, żeby nie wyszła zbyt sucha

    OdpowiedzUsuń