środa, 18 listopada 2015

Aksamitny krem z dyni



Intensywny kolor, słodki zapach i delikatny smak. To główne powody dla których warto przygotować tę zupę. Jeszcze nie jest za późno, żeby dostać na zielonym rynku dorodną, pękatą dynię, więc do dzieła! Krem jest idealnym daniem lub dodatkiem do dania głównego. Przyznam się, że, kiedy zupa jest już ugotowana, podjadam ją także na podwieczorek.


Karoca Kopciuszka


Nie przez przypadek karoca, w której Kopciuszek jechał na bal, była wykonana właśnie z dyni. To bardzo wdzięczne warzywo. Co prawda, nikt z nas by nie chciał być porównany wyglądem do niej, ale nie o to chodzi. Wdzięczne jest jej wnętrze. Słodkie, delikatne i aromatyczne. Miąższ nadaje się niemal do wszystkiego. Od zup po zapiekanki, polewy i ciasta. Sam krem daje duże możliwości. Można utrzymać go w subtelnej tonacji warzywa lub nadać charakteru, przyprawiając papryczką chilli. Moimi nieodłącznymi dodatkami są białe wino i mleczko kokosowe.



Sposób na obieranie

Obieranie dyni było dla mnie zawsze problematyczne. Im większy okaz, tym mniej poręcznie wydobywało się z niego miąższ. Od jakiegoś czasu wycinam kawałki dyni, następnie odkrawam skórkę z jednej strony, z drugiej oczyszczam z pestek. Kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do garnka. To znacznie wygodniejsze, niż rozkrajanie całego warzywa. Jeśli mamy do czynienia z małą dynią, przecięcie jej na pół od razu ma sens.


Składniki

Dynia średniej wielkości
Cztery marchewki
Dwie cebule
Dwa ząbki czosnku
Bulion warzywny ok. 1 l
Gałka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Cynamon
Imbir (opcjonalnie)
Papryka chilli (opcjonalnie)
Łyżka masła
Mleczko kokosowe 200 ml
Dwie łyżki stołowe białego wina
Pestki dyni


Wykonanie

W dużym garnku rozpuścić łyżkę masła. Podsmażyć cebulę, doprawiając cynamonem. Dodać posiekany i osolony czosnek (sól sprawia, że czosnek robi się miękki i znacznie łatwiej można go pokroić i rozetrzeć). Wrzucić pokrojoną w małe kawałki dynię. Chwilę dusić pod przykryciem. Można podlać odrobiną bulionu. Gdy kawałki warzywa staną się miękkie, dolać resztę bulionu oraz marchewki (najlepiej gotowane z wywarem). Po zagotowaniu zmiksować blenderem. Doprawić solą, odrobiną pieprzu, gałką muszkatołową i opcjonalnie imbirem (ma właściwości rozgrzewające i sprawia, że zupa wydaje się być ostra) oraz chilli (opcjonalnie). Dolać wino, zamieszać i dodać mleczko kokosowe. 

Krem można podawać z pestkami dyni. Praży się je w bardzo prosty sposób. Wystarczy wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i chwilę przytrzymać, potrząsając. Krem wygląda tak apetycznie, że podając go, nie trzeba specjalnie się starać o dekorację stołu. Intensywny pomarańcz jest wystarczającą ozdobą :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz