czwartek, 12 listopada 2015

Sekret boskiego spaghetti


 Nie ma co nawijać. To nasza ulubiona potrawa. Na stole gości przynajmniej raz w tygodniu. Jest daniem bardziej obowiązkowym, niż niedzielny rosół. Nie znam nikogo, kto by nie lubił spaghetti. To pyszne, wyraziste, sycące i bardzo proste w przygotowaniu danie. Poza tym, musicie przyznać, że ma w sobie jakiś czar. Nadaje się idealnie na kolację dla dwojga. Wystarczy parę świec, w tle nastrojowa muzyka i robi się jak w "Zakochanym Kundlu" ;)




Sekret tkwi w cukrze, cebulce i ziołach

Grunt, to dobra baza, czyli sos. Aby był odpowiednio doprawiony nie może w nim zabraknąć garści aromatycznych ziół i cukru. Pewnie się stukacie po głowie, myśląc, że cukier nie pasuje do pikantnej potrawy. Nic bardziej mylnego. To właśnie ten składnik równoważy smak kwaśnych pomidorów! Poza tym bardzo ważnym elementem jest cebulka. Bez niej sos by nie był tak dobry. Zawsze smażę ją z cynamonem. Spróbujcie, a zrozumiecie, jak ta przyprawa potrafi podkreślić smak cebuli, nie mówiąc nic o woni, która roztacza się w domu.

Potrawa przyrządzana w jednym garnku i patelni może powalić na nogi. Wystarczy ją odpowiednio doprawić i oczywiście włożyć w gotowanie trochę serca. To zawsze czuć w jedzeniu.

Składniki

Mięso mielone  wieprzowo-wołowe 400 g
Jedna duża marchew
Pomidory krojone w puszce
Pasta pomidorowa w kartonie lub butelce
Bazylia
Oregano
Zioła prowansalskie
Sól
Pieprz
Słodka papryka
Papryka chilli (opcjonalnie)
Cukier - 4-6 łyżek
Oliwa z oliwek - 4 łyżki
Makaron spaghetti
Parmezan (opcjonalnie)





Wykonanie

Na dużej patelni podgrzać oliwę. Pamiętajcie jednak, by jej temperatura nie była zbyt wysoka. Wrzucić pokrojoną w plastry cebulkę, doprawić cynamonem i smażyć. Po chwili dodać marchew. Najlepiej pokroić ją w połówki plastrów. Takie kawałki nie są, ani zbyt duże, ani zbyt małe. Idealnie komponują się z pozostałymi składnikami sosu. Czasem dodaję także korzeń pietruszki.. Dodać mięso mielone i przyprawić solą, pieprzem, cynamonem i słodką papryką. Dokładnie zamieszać i dodać pomidory z puszki. Znów wymieszać i wlać pastę pomidorową. Przyprawić dużą ilością oregano, bazylii i ziół prowansalskich. Posolić, dodać pieprz lub ostrą paprykę. Cukier wsypujemy stopniowo i smakujemy sosu. Zostawiamy na dużym ogniu na jakieś 15-20 minut, mieszając co jakiś czas. Ważne jest to, by sos odparował i zmienił barwę. Powinien być gęsty i ciemny. Właśnie taki "przegryziony" smakuje najlepiej. Ugotować makaron. I gotowe! Danie jest wykonane w około 40 minut. Teraz wystarczy je podać posypane parmezanem (jeśli lubicie) i rozkoszować się smakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz