niedziela, 15 listopada 2015

Białe wino z sokiem i mrożonymi malinami


Mrożone owoce zamiast lodu

Czasami dobrze jest usiąść w wygodnym fotelu z lampką wina. Weekend nadaje się do tego idealnie. Nie ma to, jak spokojne popołudnie w wąskim gronie, miłej atmosferze i z odrobiną słodkiego szaleństwa. Po ciężkim tygodniu relaks należy się każdemu z nas. Białe wino z sokiem malinowym i mrożonymi malinami, to moja propozycja słodkiego drinka. Lód zastąpiony mrożonymi owocami sprawia, że kieliszki wyglądają wytwornie, a osobie, której przyrządzamy trunek na pewno zrobi się miło, gdy dostanie w kieliszku odrobinę letnich wspomnień :)



Składniki

Białe wino
Zagęszczony sok z malin
Mrożone maliny

Wykonanie

Do kieliszka nalewamy wino, wrzucamy kilka zamrożonych owoców. Na samym końcu dodajemy odrobinę soku (w zależności od upodobań). Pamiętajcie o kolejności. Sok dolewany do wina opada na dno, tworząc ładny efekt koloru przechodzącego z czerwieni w odcień odpowiadający początkowej zawartości kieliszka. Gdy wino dolejemy do soku uzyskamy różową ciecz. Też będzie ciekawie, ale moim zdaniem wersja z przepisu jest bardziej oryginalna. Ważnym elementem są także świece! Od razu robi się nastrój. Poza tym przy nich wino znacznie lepiej smakuje ;)

Życzę wszystkim miłego popołudnia i spokojnego zakończenia weekendu.

6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Drink prezentuje się bardzo atrakcyjnie i z pewnością go sobie w najbliższym czasie przygotuję :). Białe wino jest jednym z moich ulubionych trunków. Nie bez znaczenia jest to, w czym serwujemy ten alkohol. W domu posiadam zawsze pod ręką dwa komplety kieliszków nabytych na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow, z których jeden przeznaczony jest do podawania wina białego, a drugi do czerwonego. Białe wino degustuje się przeważnie w kieliszkach mniejszych ponieważ nie potrzebuje ono dużego kontaktu z powietrzem. Do serwowania wina czerwonego używa się natomiast kieliszków z szerszą czaszą w kształcie tulipana.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam nigdy czegoś takiego, ale musi być to naprawdę przepyszne! Osobiście lubię eksperymentować z różnymi deserami w kuchni, a taki będzie idealny na jakieś spotkania ze znajomymi i rodziną. Dodatkowo polecam sprawdzić sobie ofertę win na stronie http://wineavenue24.pl/ bo może znajdzie się jakieś idealne do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na pewno takie wino i jego degustacja jest bardzo fajne i ja z miłą chęcią korzystam z takich okazji. Tym bardziej jak jeszcze jest to wszystko podawane w odpowiednich szklankach https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/szklanki z których ja bardzo lubię korzystać.

    OdpowiedzUsuń